Penghantaran percuma untuk pesanan melebihi RM100.00
PPN : Jangan Risau !!! Kami masih memproses dan menghantar pesanan anda seperti biasa menggunakan courier. Pembelian hanya secara e-dagang dan tiada pembelian di kedai.
5
Infrared Sensor IR Infrared Set 5mm Receiver Phototransistor Transmitter
RM2.76 RM2.90
Infrared Sensor IR Infrared Set 5mm Receiver Phototransistor Transmitter
Price RM2.76 RM2.90
Reward Points 29
Points Needed 464
Availability 280
Quantity
Description
Highlight

Infrared Sensor IR Infrared Set 5mm Receiver Phototransistor Transmitter

+ Notis pelanggan :

- Maaf maklumat untuk setiap produk di kedai kami adalah amat terhad. Untuk maklumat umum, teknikal dan pautan luar tentang produk boleh dirujuk di bahagian description setiap produk. Kami tidak mempunyai maklumat selain yang terpapar di bahagian description produk.

- Harga yang tertera adalah harga produk sahaja dan tidak temasuk bantuan / guide teknikal. Jika anda memerlukan bantuan / guide teknikal berkenaan Arduino, anda boleh mendaftar klinik Arduino ( https://www.nadieleczone.com/ulasan-produk/klinik-arduino/ ) pada caj bayaran yang minima.

- Nota : Harap maklum, kadang kala produk dihantar kepada pelanggan di dalam keadaan plastik original produk sudah dibuka dan ditutup semula oleh kami. Keperluan untuk membuka plastik original produk adalah untuk tujuan inspection produk sebelum penghantaran kepada pengguna.

 

+ Infrared Sensor IR Infrared Set 5mm Receiver Phototransistor Transmitter adalah sensor yang menggunakan teknologi cahaya inframerah. Sensor ini kebiasaanya digunakan pelajar untuk mengenal pasti samaada terdapat objek di hadapan sensor atau pun tidak. Selain itu, ia juga sering digunakan sebagai sensor garisan putih atau garisan hitam.

 

 

+ Bagaimana sensor ini boleh membezakan samaada garisan putih atau garisan hitam? Teorinya mudah, jika penerima cahaya inframerah menerima cahaya inframerah yang dipancarnya kembali maka ini bermaksud sensor berada di kawasan putih. Jika penerima cahaya inframerah tidak menerima cahaya inframerah yang dipancarnya kembali maka ini bermaksud sensor berada di kawasan hitam.

 

 

+ https://nadieleczone.com.my/image/nadieleczone/image/data/all_product_images/product-767/N9FQjDz71625973994.jpg

 

+ Lihat lebih lanjut tentang tutorial yang menggunakan modul infrared di Mengenali Differential Amplifier Dalam Prototaip Pengira Ruang Letak Kereta ( https://www.nadieleczone.com/tutorial-arduino/mengenali-differential-amplifier-dalam-prototaip-pengira-ruang-letak-kereta/ ).

 

+ Pautan : Datasheet 5mm IR Receiver ( https://www.dropbox.com/s/s699c0kuxy5pfmj/IR%20rx%205mm.pdf?dl=0 )

+ Pautan : Datasheet 5mm IR Transmitter ( https://www.dropbox.com/s/yj74j5zoaln5oro/IR%20tx%205mm.pdf?dl=0 )

 

+ Info : https://nadieleczone.com.my/image/nadieleczone/image/data/all_product_images/product-767/IsWocuZ01625973996.jpg

 

What's in the box

Infrared Sensor IR Infrared Set 5mm Receiver Phototransistor Transmitter